top of page

Milieustraat in perspectief - circulair ambachtscentrum

Het belang van milieustraten neemt toe. Steeds meer mensen weten de weg ernaar te vinden. En het aantal afvalstromen dat via de milieustraten gescheiden wordt ingezameld neemt toe. Milieustraten hebben de toekomst!

Jan-Milieustraat Nijmegen.jpg

Milieustraat als rangeerterrein

Milieustraten ontvangen grof huishoudelijk afval van huishoudens. Zij zijn de rangeerterreinen van de huishoudelijke grondstoffenrotonde. Via milieustraten worden afvalstromen van huishoudens omgebogen naar grondstoffen.

Fuctionele milieustraat of circulair ambachtscentrum?

De wereld rondom de milieustraten is steeds in beweging. De circulaire economie wint terrein. Veel gemeenten en inzamelbedrijven overwegen de functionele milieustraat om te vormen naar een ‘circulair ambachtscentrum’.

 

Functionaliteiten die kunnen worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld kringloopwinkel, inzamelservice voor herbruikbare goederen, onderwijs met leer/werktrajecten, sorteercentrum, reparatiewerkplaats, reïntegratiefaciliteit en broedplaatsen voor initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Focus, ambities en middelen bepalen de mogelijkheden.

Circulair ambachtcentrum - milieustraat.
Milieustraat. De toekomst

Organisatievraagstukken

De realisatie en het beheer van milieustraten c.q. circulaire ambachtcentra is omgeven door organisatievraagstukken. Overheid of markt, doelstelling, samenwerking, schaalgrootte, openingstijden, personeelsbezetting, registratie en wijze van betaling. Allemaal vragen waarop antwoorden moeten worden gevonden. En er zijn vele wegen naar Rome.

De toekomst van Milieustraten

Hoe zien de milieustraten van de toekomst eruit? Waar brengen huishoudens hun grof afval over 50 jaar naar toe? En hoe doen ze dat? Welke rol hebben producenten? Of is er dan helemaal geen afval meer?

 

Milieustraat.nl gaat op onderzoek uit. Volg de ontwikkeling op onze website.

millieustraat Medel kleur.jpg
bottom of page